Tjedan zdravlja u općini Viškovo od 7. do 12. rujna 2020. god.

Na platou ispred Doma hrvatskih branitelja u Viškovu je održana konferencija za medije na kojoj je najavljen projekt „Od prevencije do zdravlja“ kojeg je prije gotovo godinu dana uspješno prijavila Općina Viškovo i kao partnera uključila rapsku Općinu Lopar. Opći cilj projekta je povećanje znanja i svijesti o važnosti promocije zdravlja i prevencije bolesti na području Općina Viškovo i Lopar. Specifični cilj projekta je promicanje zdravih navika i zdravlja i/ili povećanje znanja i svijesti stanovnika o važnosti prevencije bolesti. Za provođenje niza projektnih aktivnosti odobreno je 100-postotno financiranje odnosno 496.914,53 kune iz Europskog socijalnog fonda u okviru Prioritetne osi 2, Investicijskog prioriteta 9.iv, Specifičnog cilja 9.iv.1 Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali” za razdoblje 2014-2020.

„Ovo je jedan u podugačkom nizu projekata koje je Općina Viškovo uspješno prijavila te s nestrpljenjem očekujem i početak provedbe projektnih aktivnosti. Plan je bio da još na proljeće krenemo s projektnim aktivnostima, ali nas je u tome spriječila epidemija koronavirusa. Općine Viškovo i Lopar u ovom se projektu fokusiraju na ciljane skupine: mlađe od 25 godina, starije od 54 godine, zaposlene i samozaposlene osobe, nezaposlene uključujući dugotrajno nezaposlene te neaktivno stanovništvo kojima će se pružiti edukacija, pomoć i motivacija radi primjene zdravih životnih navika u svakodnevnom životu. Sve aktivnosti će biti organizirane u skladu s preporukama Nacionalnog stožera civilne zaštite i važećim epidemiološkim mjerama pa pozivam mještane da se priključe nadolazećem Tjednu zdravlja i nauče odnosno usvoje neke nove vještineNadam se da će aktivnosti projekta „Od prevencije do zdravlja“ biti primjer dobre prakse i ostalim jedinicima lokalne samouprave i svim zainteresiranim stranama. Naime, smanjena stopa obolijevanja cjelokupnog stanovništva trebala bi u konačnici rezultirati uštedama u zdravstvenom sustavu te posljedično dovesti do boljih zdravstvenih pokazatelja.“, istaknula je zamjenica načelnice Općine Viškovo Snježana Podobnik.

U sklopu projekta, pod nazivom „Postanite i ostanite nepušač“ od 7. rujna do 12. rujna 2020. godine u šatoru na platou ispred Doma hrvatskih branitelja održat će se niz edukativnih i javnozdravstvenih akcija čiji je cilj potaknuti stanovništvo na promišljanje o važnosti zdravog načina života.

„Stručnjaci iz Specijalne bolnice Medico održat će u ponedjeljak i utorak edukativne seminare, na raspolaganju će za savjetovanje biti pulmolog, a mještani koji dođu na seminar u ponedjeljak u 10:00 sati imat će u Poliklinici Medico osiguranu besplatnu spirometriju. Spirometrija odnosno mjerenje daha je najčešća i osnovna pretraga za ispitivanje plućne funkcije te je jednostavna dijagnostička metoda za dijagnosticiranje bolesti pluća i dišnog sustava. U ponedjeljak i utorak s početkom u 11:30 sati Dom zdravlja Primorsko-goranske županije održat će javno-zdravstvenu akciju besplatno će mjeriti razinu šećera u krvi, krvi tlak te indeks tjelesne težine. U srijedu 9. rujna s početkom u 17:00 sati održat će se radionica MINDFULNESS – NAM ( Neuroplasticity Activation Modeling ) emotivna higijena i zdrav život koju će voditi Igor Mošič. Kroz nju će polaznici jasno i suvremeno razumjeti NAM tehnologije emotivne higijene koja je razvijena prema tibetanskoj tradiciji logičkog razmišljanja te meditacije i djelotvoran je način održavanja zdravlja uma. Svi zainteresirani naučit će i isprobati dvije praktične i korisne vježbe za tijelo i um koje će im zauvijek ostati na raspolaganju. U četvrtak će s početkom u 17 sati Udruga likovnih umjetnika amatera Braće Baštijan u svom ateljeu u VTC-u održati kreativnu radionicu za osobe starije od 54 godine, a dan kasnije će se crtati fraktali. Subota 12. rujna rezervirana je za sport i rekreaciju odnosno grupno vježbanje i nordijsko hodanje. Grupno vježbanje vodit će Ris dance fitness Ivone Brnelić kroz program Dancebody. Program koji počinje u 11:00 sati sastojat će se od  zagrijavanja, vježbi snage, istezanja i savladavanja jednostavne koreografije. Time se na zabavan način postiže bolja fleksibilnost, okretnost, koncentracija i definicija mišića, a kilogrami se tope. Dvosatno nordijsko hodanje vodit će Društvo za istraživanje i potporu, a polazak je ispred Doma hrvatskih branitelja u 10 sati“, najavila je tjedan bogat događanjima voditeljica projekta Elena Grgurić.

U ime Specijalne bolnice Medico na konferenciji je sudjelovala stručna suradnica za marketing Martina Babić i pozvala sve zainteresirane na edukativni seminar Prevencijom do zdravih pluća u ponedjeljak 7. rujna u 10:00 sati te u utorak 8. rujna po savjet liječnika pulmologa koji će biti na raspolaganju od 10:00 do 11:30 sati.