2. Tjedan zdravlja u općini Viškovo i općini Lopar

Općina Viškovo u partnerstvu s Općinom Lopar provodi projekt „Od prevencije do zdravlja“ temeljem kojega je predviđeno održavanje 2. Tjedna zdravlja u općini Viškovo i općini Lopar. Nažalost zbog nepovoljne epidemiološke situacije na području Primorsko-goranske županije nismo u mogućnosti održati planirani 2. Tjedan zdravlja no zato donosimo on line verziju. U nastavku je zanimljiv program koji će svim online posjetiteljima omogućiti upoznavanje s konceptom zdrave prehrane, rizicima pušenja, mogućnostima rekreacije, tehnikama opuštanja i nošenja sa stresom. Vjerujemo da će ovaj online Tjedan zdravlja utjecati na povećanje svijesti o važnosti prestanka pušenja te na usvajanje zdravijih životnih navika.

 

VIDEO MATERIJAL O ZDRAVOM KUHANJU

 

 • Zašto klice?

Na pitanje zašto klice i što je u njima toliko posebno odgovor je jednostavan. Klice su nevjerojatno bogat izvor vrijednih nutrijenata za ljudski organizam. Procesom klijanja količina vitamina i minerala uveća se i do deset puta u odnosu na količinu koja se nalazi u sjemenki prije klijanja. Da bismo od sjemenke dobili klicu potrebno je zaista vrlo malo vještine i tehničkih uvjeta. Uzmemo li primjerice sjemenke heljde potrebno ju je najprije proprati pod mlazom vode i pustiti da se kratko namače u vodi, dovoljno je petnaestak minuta. Stavimo je nakon toga u klijalište ili jednostavno u kuhinjsko cjedilo i ostavimo na sobnoj temperaturi. Samo ostavimo – jer sve se događa samo od sebe! Da bi sjemenka doživjela uspješnu transformaciju u mladu biljku potrebno je sjemenke ispirati pod mlazom vode dva puta dnevno i ubrzo će sjemenka heljde će proklijati. Nakon tri do četiri dana klica heljde bit će spremna za jelo. Klica nam nudi mnogostruko veće količine vitamina i minerala, količine se uvećaju od četiri do deset puta u odnosu na sjemenku prije klijanja. Klice se koriste kao salate, ukusan su dodatak jelima ili se naprosto konzumiraju kao superhrana sama za sebe. Heljda na slikama priča nam priču kako je izgledala kao sjemenka i nakon par dana kao klica.

   

 

 • Zeleni sok

Zeleni kašasti sokovi najčešće imaju formulu – voće + voda + izvor zelenog bogatstva. To je najjednostavnija kombinacija koja je iznimno učinkovita i ima snažan utjecaj na organizam. Zeleni kašasti sokovi sadrže vlakna koja se nalaze u voću. Kada unosimo dovoljno vlakana poboljšavamo eliminaciju štetnih tvari jer vlakna imaju na naš organizam utjecaj poput mnoštva malih metlica koje tjeraju nakupljene toksine i štetne tvari izvan organizma. Time uvelike rasterećujemo tijelo. Uključimo li u guste sokove zeleno lisnato povrće ili samoniklo bilje napravit ćemo organizmu veliku uslugu. Pod zeleno možemo podvesti sve što sadrži klorofil. To može biti kultivirano zelenje (razno zeleno lisnato povrće kao što je kupus, blitva, kelj, listovi radića, raštika, brokula… niz je podugačak), to može biti samoniklo jestivo bilje (maslačak, trputac, loboda, kopriva…), to također mogu biti klice kao i razno ljekovito bilje (neven, gavez, aloa, preslica…) ili naprosto alge (komprimirane u tablete ili u prahu, najdostupnije i iznimno vrijedne na tržištu su primjerice alge chlorella ili spirulina). Molekula klorofila ima iznenađujuću sličnost sa hemoglobinom. Jedina razlika jest ta da je središnji atom u hemoglobinu željezo, a u klorofilu to je magnezij. Zbog te fascinantne mudrosti prirode klorofil našem organizmu osigurava veći dio sirovina koje su potrebne za zdrava, živahna crvena krvna zrnca u našem organizmu.

Povećana razina hemoglobina povećava sposobnost crvenih krvnih stanica da prenose kisik do stanica, a samim time svaka stanica je vitalnija i otpornija. Kad je naš organizam bogat kisikom lakše se alkalizira. Ako je organizam alkalan, a ne kiseo – bolesti se ne mogu razvijati i samim time pomažemo prirodan proces otpornosti organizma. Sve što kombiniramo u zelenim sokovima alkalno je – i voće i zeleno bogatstvo iz prirode. Klorofil je nadalje izvanredan čistač organizma, na sebe veže teške metale te ih ljubazno iznosi iz organizma pomažući neophodan proces detoksikacije tijela. Osim toga klorofil znanstveno dokazano zaustavlja rast i razvoj nepoželjnih bakterija, ispire ostatke lijekova iz organizma, pomaže pročišćavanju organizma, klorofil je zapravo koncentrirana sunčeva energija, a tome se zapravo nema što više dodati već da imamo priliku konzumirati sam izvor života vrlo jednostavno i lako.Upravo zbog toga zeleni kašasti sokovi optimalni su za svakodnevnu upotrebu,  brzo se pripremaju, ukusni su i što je vrlo važno istodobno su i hranjivi i čiste organizam!

 

 • Energetska dizalica – recept

Podijelit ćemo s vama ideju kako napraviti zdravi međuobrok koji može biti predah tijekom radnog dana, energetski dodatak prije treninga primjerice ili zdravi slatki zalogaj na kraju dječje marende!

Za energetske prutiće potrebno je:

 • Jedna šalica suncokretovih sjemenki
 • Pola šalice lanenih sjemenki
 • Jedna i pol šalica nasjeckanih orašastih plodova (orasi, lješnjaci, bademi)
 • Jednu šalicu suhog voća po izboru (grožđice, brusnice, goji bobice, nasjeckane smokve)
 • Jedna šalica datula
 • Dvije žlice chia sjemenki
 • Dvije žlice psilium praha
 • Dvije žlice kokosovog maslaca
 • Jedna žličica cimeta
 • Prstohvat soli
 • Tri žlice meda ili agava sirupa
 • Jedna i pol šalica vode

U blender stavite vodu i datule, sastojke smiksajte tako da dobijete žitku datula pastu. U posudi pomješajte lan, suncokretove sjemenke i nasjeckane orašaste plodove. Umješajte datula pastu, dodamo chia sjemenke, psilium prah, med ili agava sirup, omekšani kokosov maslac, cimet, sol i suho voće. Sve skupa dobro promješajte, smjesa će se ubrzo sjediniti i postati kompaktna. Smjesu podijelite u dva dijela i oblikujte dvije štruce. Tako oblikovane štruce sušite u dehidratoru šest sati na 45 stupnjeva Celzijusa. Nakon toga narežite energetsku dizalicu na tanke prutiće i sušite ih još dva sata. Umjesto dehidratora možete koristiti i pećnicu koju ćete uključiti na 50 stupnjeva i malo je otvoriti. Ovako dobivene energetske zalogaje možete do mjesec dana čuvati u zatvorenoj posudi u hladnjaku. Energetski prutići sušeni su na kontroliranoj temperaturi do 45 stupnjeva čime se čuva nutritivno svojstvo svakog sastojka, a enzimi koji se nalaze u hrani ne uništavaju se pečenjem, odnosno termičkom obradom iznad 45 stupnjeva Celzijevih. Na taj način ovakvi zdravi zalogaji su probavljiviji te u organizam unosimo maksimalnu količinu hranjivih sastojaka.

 

Video materijal o zdravom kuhanju i kratke crtice o zdravoj hrani pripremila je Udruga Gaia Nova.

 

VIDEO MATERIJAL – MINDFULNESS – ZDRAV ŽIVOT S UMOM LJUBAVI I SUOSJEĆANJA

 

Video materijal – mindfulness – Zdrav život s umom ljubavi i suosjećanja pripremio je Igor Mošič, osnivač NAM Emotivne Higijene.

 

VIDEO MATERIJAL –  PUŠENJE JE OUT 

 

 

Video materijal pripremila je doc. dr. sc. Tatjana Čulina, dr. med., specijalist školske medicine iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a, Odjala školske i sveučilišne medicine.

 

VIDEO MATERIJAL – KREATIVNA RADIONICA 54+

 

 

Video materijal pripremila je prof. Zdenka Širola Cetina.

 

VIDEO MATERIJAL – TEHNIKA CRTANJA FRAKTALA

 

 

Video materijal pripremila je prof. Zdenka Širola Cetina.

 

POZIV MJEŠTANIMA OPĆINE VIŠKOVO – BESPLATNA SPIROMETRIJA U SPECIJALNOJ BOLNICI MEDICO RIJEKA

Općina Viškovo provodi projekt „Od prevencije do zdravlja“ čiji je cilj povećanje svijesti o važnosti prestanka pušenja te usvajanje zdravijih životnih navika. Tim povodom u suradnji sa Specijalnom bolnicom Medico Rijeka organizira besplatnu spirometriju –  jednostavnu dijagnostičku pretragu za dijagnosticiranje bolesti pluća i dišnog sustava.

Mještani općine Viškovo besplatnu spirometriju u Specijalnoj bolnici Medico Rijeka mogu obaviti u periodu od 10.05. do 29.05.2021. godine.

Svi zainteresirani mole se da zakažu termin putem e-maila ili telefona:

medico@medico.hr i martina.babic@medico.hr

051 / 263 – 501.

 

VIDEO MATERIJAL – AMBULANTA ZA IGRAČKE

 

Video materijal pripremio je Hrvatski Crveni križ, Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka.

 

 

VIDEO MATERIJAL – PROVOĐENJE SPIROMETRIJE

Video materijal pripremila je Specijalna bolnica Medico Rijeka.

 

VIDEO MATERIJAL – PRESTANKOM PUŠENJA DO ZDRAVIH PLUĆA

 

Video materijale pripremila je Specijalna bolnica Medico Rijeka.

 

 

VIDEO MATERIJAL – SAVJETOVALIŠTE PSIHOLOGA

Video materijal pripremila je Specijalna bolnica Medico Rijeka.

 

VIDEO MATERIJAL – NORDIJSKO HODANJE

Video materijale pripremilo je Društvo za istraživanje i potporu u suradnji sa svojim članovima.

 

VIDEO MATERIJAL – IZVIĐAČI 

 

Video materijale pripremilo je Odred izviđača “3. Maj”.

 

VIDEO MATERIJAL – SPORTSKE UDRUGE NA PODRUČJU OPĆINE VIŠKOVO

Video materijal pripremila je digitalna agencija Creativ Media u suradnji s sportskim udruga s područja općine Viškovo.

 

VIDEO MATERIJAL – PREZENTACIJE VJEŽBANJA

 

 

 

Video materijal pripremilo je RiStudiofitness.