Održana press konferencija EU projekta “Od prevencije do zdravlja”

U vijećnici Općine Viškovo dana, 17.12.2020. godine održana je uvodna konferencija za medije hvalevrijednog projekta „Od prevencije do zdravlja“. Europski projekt “Od prevencije do zdravlja” uspješno su prijavili Općina Viškovo i Općina Lopar. Za provođenje niza projektnih aktivnosti odobreno je 100-postotno financiranje odnosno 496.914,53 kune iz Europskog socijalnog fonda u okviru Prioritetne osi 2, Investicijskog prioriteta 9.iv, Specifičnog cilja 9.iv.1 Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali” za razdoblje 2014-2020. Opći cilj projekta je povećanje znanja i svijesti o važnosti promocije zdravlja i prevencije bolesti na području općina Viškovo i Lopar. Specifični cilj projekta je promicanje zdravih navika i zdravlja i/ili povećanje znanja i svijesti stanovnika o važnost prevencije bolesti.

 

Na konferenciji su sudjelovali zamjenica načelnice Općine Viškovo Snježana Podobnik, zamjenik načelnika Općine Lopar Dominik Paparić te članovi projektog tima u ime Općine Viškovo – voditeljica projekta Elena Grgurić i koordinator projekta Marko Miletić. Zamjenica načelnice Općine Viškovo Snježana Podobnik poručila je kako joj je drago što je Općina uspješno prijavila još jedan u nizu europskih projekata. Očekuje kako će aktivnosti projekta „Od prevencije do zdravlja“ biti primjer dobre prakse i ostalim jedinicima lokalne samouprave i svim zainteresiranim stranama. Naime, smanjena stopa obolijevanja cjelokupnog stanovništva trebala bi u konačnici rezultirati rasterećenjem zdravstvenog sustava te posljedično dovesti do boljih zdravstvenih pokazatelja. Zamjenik načelnika Općine Lopar Dominik Paparić rekao je kako će projekt „Od prevencije do zdravlja” pridonijeti povećanju znanja i svijesti o važnosti promicanja zdravlja i prevenciji bolesti raka pluća, a svoje će aktivnosti usmjeriti na promicanje zdravih navika i zdravlja. Dodao je da će se Općine Viškovo i Lopar fokusirati na ciljane skupine: mlađe od 25 godina, starije od 54 godine, zaposlene i samozaposlene osobe, nezaposlene uključujući dugotrajno nezaposlene te neaktivno stanovništvo kojima će se pružiti edukacija, pomoć i motivacija radi primjene zdravih životnih navika u svakodnevnom životu. U Loparu će se, među ostalim, održati i radionica Prevencijom do zdravih pluća, javno zdravstvene akcije mjerenja tlaka, šećera u krvi te mjerenja tjelesne mase.

Voditeljica projekta Elena Grgurić rekla je kako je svrha projekta koji će trajati 18 mjeseci potaknuti stanovništvo na promišljanje o važnosti zdravog načina života. S ciljem prevencije raka pluća organizirat će se medijska kampanja protiv pušenja pod nazivom „Postanite i ostanite nepušač” jer je prema podatcima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo utvrđeno da je najveći pomor stanovništva u Viškovu i Loparu upravo od bolesti pluća. U Viškovu i Loparu u svibnju i rujnu 2020. godine organizirat će se po dvije manifestacije „Tjedan zdravlja” tijekom kojih će se posjetitelji upoznati s konceptom zdrave prehrane, rizicima aktivnog i pasivnog pušenja, mogućnostima rekreacije, tehnikama opuštanja i nošenja sa stresom – sve s ciljem podizanja kvalitete života na višu razinu. Tjedan zdravlja pratit će i zanimljiv kulturno-zabavni program. Osim toga, organizirat će se razne edukacije, seminari i radionice koje će biti usmjerene na prevenciju stresa, poticanje kretanja te zdrave prehrane. U projekt su uključena i djeca i mladi pa će se, među ostalim, u Osnovnim školama u Viškovu i Loparu održati radionice „Pušenje je out“, interaktivna radionica za najmlađe „Ambulanta za igračke“, a u Viškovu i likovni natječaj na temu prevencije pušenja, sve kako bi se kod mlađe populacije osvijestila štetnost pušenja i potaklo razmišljanje na važnost zdravog načina života. Koordinator projekta Marko Miletić rekao je kako je, u suradnji sa Zajednicom sportskih udruga Općine Viškovo i raznim udrugama civilnog društva planirano održavanje raznih rekreativno-edukativnih aktivnosti poput „Šetnje do zdravlja“, grupnog vježbanja na otvorenom te radionica i trening nordijskog hodanja.

Fotografije s press konferencije: